Top-10 aftrekposten

Aftrekposten zorgen ervoor dat je minder belasting betaalt of een hogere teruggaaf krijgt. Voor de belastingaangifte over 2023: een overzicht van de 10 meest voorkomende aftrekposten.

1. Eigenwoningrente

Deze aftrek staat met stip op één. Hoewel het in de praktijk meestal gaat om hypothecaire leningen, is de rente aftrekbaar over hypothecaire en andere leningen die gebruikt zijn voor de aankoop, de verbouwing of het onderhoud van de eigen woning. Dus ook de rente over geld dat je van familie of vrienden hebt geleend. Het maakt niet uit waar het geld vandaan komt, als je het maar aantoonbaar hebt besteed aan je eigen huis. Ook de kosten die je hebt gemaakt om de lening te krijgen of over te sluiten (denk aan boeterente, taxatiekosten in verband met de hypotheek en de notariskosten voor de hypotheekakte) zijn aftrekbaar. Kosten voor hypotheekadvies zijn aftrekbaar als je de hypotheek daadwerkelijk hebt gesloten. In onze ‘Checklist Aftrekbare kosten eigen woning’ zie je in één oogopslag wat je wel en niet kunt aftrekken.
LET OP: De bijleenregeling kan de aftrekbaarheid van de rente beperken. Meer hierover op www.fiscalert.nl, zoekterm ‘bijleenregeling’. En natuurlijk moet je voor leningen afgesloten vanaf 2013 hebben voldaan aan de aflossingsplicht.

2. Werkkosten

Heb je inkomsten uit werkzaamheden buiten dienstverband? Dan heb je, net als ‘echte’ ondernemers, recht op aftrek van kosten. Denk dan aan de afschrijving van je laptop, de printer (papier, inktvullingen), briefpapier, het zakelijk gebruik van je mobiele telefoon, vakliteratuur en reiskosten. Voor zakelijke ritten kun je 21 cent per kilometer aftrekken. Of je die kilometers per auto of per fiets hebt afgelegd, maakt voor de fiscus niet uit.
LET OP: Heb je een hobby die je soms wat geld oplevert? Deze inkomsten zijn niet belast en daarom zijn je kosten niet aftrekbaar.

3. Reisaftrek openbaar vervoer

Is de enkele-reisafstand van je woning naar je werk met het ov méér dan 10 kilometer? Reisde je per week doorgaans één dag of vaker naar je werk? Of ging je in 2023 minimaal 40 dagen naar dezelfde werkplek? En reisde je binnen 24 uur retour? Dan kun je je reiskosten aftrekken. Je hebt daarvoor een openbaarvervoerverklaring nodig. Soms krijgt de Belastingdienst de gegevens automatisch van het ov-bedrijf en anders kun je die bij het ov-bedrijf waarmee je reist aanvragen. Je krijgt geen openbaarvervoerverklaring als je met losse vervoerbewijzen, een studentenreisproduct of met je persoonlijke ov-chipkaart reist. In dat geval moet je bij je werkgever een reisverklaring aanvragen en moet je aannemelijk maken dat je met het openbaar vervoer gereisd hebt. Je mag zelf bepalen hoe je dat doet, bijvoorbeeld met de betalingsgegevens van je persoonlijke ov-chipkaart of een overzicht van de gemaakte reizen. Voor deze aftrekpost gelden vaste bedragen, die de online aangifte automatisch toepast.
LET OP:
  • Het gaat om per ov afgelegde kilometers. Fiets- en wandelkilometers naar station of bushalte mag je níét meetellen voor de afstand tussen je werk en je huis!
  • Geeft je werkgever een vergoeding voor woon-werkverkeer? Dan moet je die invullen in de aangifte. Dit bedrag verlaagt de aftrekpost.

4. Partneralimentatie

Betaalde partneralimentatie is aftrekbaar. Het gaat hierbij niet alleen om het bedrag dat je je ex-echtgeno(o)t(e) of -partner in 2023 hebt betaald voor diens levensonderhoud, maar ook om de door de gemeente op jou verhaalde bijstandsuitkering voor je ex en pensioenbedragen die je aan je ex doorstort. Ook als je duurzaam gescheiden leeft van een echtgeno(o)t(e) of van iemand met wie je hebt samengewoond, zijn deze kosten aftrekbaar (zie ook de Let Op). Is je ex bij de boedelverdeling overbedeeld en is als ruil afgezien van alimentatie? Dan wordt de overbedeling gezien als afkoop van alimentatie, en kun je die in aftrek brengen! Heb je samen een eigen woning en blijft je ex daar wonen? Dan kun je het eigenwoningforfait voor jouw deel van de woning als alimentatie aftrekken!
LET OP:
  • Betaalt het pensioenfonds het pensioen rechtstreeks aan je ex? Dan kun je dat deel van het pensioen niet als aftrekpost gebruiken omdat je hierover ook geen belasting betaalt.
  • Afkoop van alimentatie is niet aftrekbaar bij duurzaam gescheiden leven of scheiding van tafel en bed. De afkoopsom voor de alimentatieverplichting is alleen aftrekbaar als de echtscheiding al helemaal rond was op het moment van betalen.

5. Storting bancaire lijfrente

Heb je in 2023 premies betaald of stortingen gedaan voor (bancaire) lijfrenteproducten? Als de Belastingdienst het nog niet voor je heeft gedaan, vul dan het gestorte bedrag in onder ‘Uitgaven > Uitgaven voor lijfrente’ en bereken daar ook je pensioentekort. Zonder pensioentekort valt er namelijk niets af te trekken.
TIP: Ondernemers die hun oudedagsreserve gebruiken voor een (bancaire) lijfrente, kunnen vóór 1 juli 2024 betaalde stortingen/premies nog in hun aangifte over 2023 aftrekken. Dat geldt in principe ook voor ondernemers die hun onderneming in 2023 staakten. In dat geval hangt de hoogte af van de situatie. Laat het door een accountant of belastingadviseur doorrekenen.

6. Niet afgetrokken lijfrentepremie

Heb je in het verleden lijfrentepremie betaald maar deze niet geheel afgetrokken? En zijn de lijfrente-uitkeringen ingegaan? Vergeet dan niet alsnog om rekening te houden met de niet-afgetrokken premie(s) of storting(en) bij het invullen van je aangifte. Wat je in de jaren tot en met 2009 niet hebt afgetrokken, mag integraal onbelast worden uitgekeerd. Van de na 2009 betaalde premies kan per jaar van premiebetaling maximaal €2.269 belastingvrij worden uitgekeerd. Geef het onbelaste deel dus niet op als inkomen!
LET OP:
  • Uiteraard moet je kunnen aantonen dat je de premie(s) of storting(en) niet hebt afgetrokken. Meer informatie op www.belastingdienst.nl (zoeken op ‘niet afgetrokken premie’).
  • Heb je in verband met de niet-afgetrokken premies/stortingen een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies of bedragen’ aangevraagd bij de Belastingdienst en opgestuurd naar je bank of verzekeraar? Dan is daarmee in de jaaropgaaf al rekening gehouden. Neem in dat geval die gegevens over in je aangifte.
 7. Niet-vergoede zorgkosten
Veel niet-vergoede ziektekosten zijn aftrekbaar. Om voor aftrek over 2023 in aanmerking te komen, moeten de specifieke zorgkosten ook in dat jaar zijn betaald. Je kunt alleen zorgkosten opvoeren die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Let op! Zorgkosten die niet vergoed worden omdat ze onder het verplichte of vrijwillige eigen risico vallen, zijn nooit aftrekbaar. Een uitgebreid overzicht vind je in onze ‘Checklist Zorgkosten: wat is nog aftrekbaar?’. We noemen hier enkele veel voorkomende zorgkosten:
  • door een arts voorgeschreven medicijnen
    De wettelijke eigen bijdrage is echter niet aftrekbaar
  • tandartskosten
    Splits de rekening voor tandartskosten in uitgaven voor geneeskundige hulp en uitgaven voor hulpmiddelen (zie hierna en lees ook FiscAlert helpt op p.8-11). Uitgaven voor hulpmiddelen geven namelijk recht op de hieronder genoemde extra aftrek van 113% of 40%, als je aan de voorwaarden voordoet.
  •  kosten voor fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, logopedist, oefentherapeut, orthoptist, podotherapeut, mondhygiënist en huidtherapeut
  • Vervoerskosten van en naar een dokter of behandelaar
    Je mag hiervoor de werkelijke kosten aftrekken. Reis je met je eigen auto, dan kan dit dus méér zijn dan €0,21 per kilometer. Denk aan afschrijving van de auto, de onderhoudskosten, de brandstof, de verzekering, de motorrijtuigenbelasting, parkeergeld, enzovoorts. Op de internetsite van de ANWB kun je door te zoeken op ‘autokosten’ een schatting van de kilometerprijs van je auto vinden.
  • hulpmiddelen
    Denk aan de kosten voor een kunstgebit, implantaten en bruggen, steunzolen en orthopedisch schoeisel. En van een gehoorapparaat zijn weliswaar niet alle kosten aftrekbaar, maar wel de voor jouw rekening gekomen kosten van batterijen, verzekeringen, droogdoos/droogapparaat, cleaning spray en eventuele reparatie/onderhoudskosten en soms (een deel van) de aanschafkosten. Je leest hier meer over in onze ‘Checklist Zorgkosten: wat is nog aftrekbaar?’ en op www.belastingdienst.nl (zoekterm ‘gehoorapparaat’).
  •  dieet op medisch voorschrift
    Schrijft een arts of diëtist je een dieet voor? Alleen als het dieet in kwestie op de dieetlijst staat, kun je het voor dit dieet het in de lijst genoemde bedrag aftrekken. De werkelijk gemaakte kosten zijn niet van belang. Je vindt de dieetlijst in de online aangifte.
  • extra particuliere gezinshulp
    Het gaat hierbij niet om hulp die je krijgt via de WMO-regeling maar om particuliere hulp die je in direct verband met ziekte of invaliditeit zelf inschakelt. De gebruikelijke kosten van je gewone huishoudelijke hulp mogen niet worden meegeteld. Je moet gedagtekende facturen hebben waarop naam en adres van de hulp staan. Bij inkomens boven de €35.287 moet je rekening houden met een aparte drempel voor aftrek van gezinshulp. De online aangifte berekent één en ander automatisch.
TIP: Voor zorgkosten geldt een hoge inkomensafhankelijke drempel. Als je (al dan niet gezamenlijke) drempelinkomen in 2023 niet hoger is dan €38.703, krijg je voor sommige zorgkosten extra aftrek (40%, voor AOW’ers zelfs 113%)! De online aangifte past de extra aftrek automatisch toe.

8. Giften

Wat je geeft aan algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) is aftrekbaar. Giften in natura kun je ook in aftrek brengen. Denk bijvoorbeeld aan je oude, nog werkende computer, voedselpakketten of stukken speelgoed die je aan een goed doel geeft. Aftrek is alleen mogelijk als je daarvan een schriftelijk bewijs hebt, zoals een bankoverschrijving of een kwitantie. Ook als je vrijwilligerswerk deed voor een ANBI kom je, onder voorwaarden, voor giftenaftrek in aanmerking. Je leest er meer over in tip 95 van onze aangiftetips. Er geldt wel een drempel en het bedrag is gemaximeerd tot 10% van het drempelinkomen.
TIP: Ben je schriftelijk overeengekomen dat je minstens 5 jaar lang jaarlijks een bedrag zult schenken (‘lijfrente’), dan zijn de aftrekmogelijkheden groter. Je kunt dan niet alleen aan ANBI’s schenken maar ook aan andere in Nederland gevestigde verenigingen met ten minste 25 leden. Bovendien geldt er geen drempel. Met ingang van 2023 is er wel een maximum, maar dat is hoog: €250.000 per kalenderjaar.

9. Ondernemers: btw privégebruik auto

Ondernemers met een auto van de zaak moeten in het laatste kwartaal van het kalenderjaar altijd een btw-correctie voor het privégebruik van auto en telefoon toepassen. Vervelend? Ja. Maar deze extra af te dragen btw is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Voer deze dus op bij je auto- en transportkosten.

10. Schulden

Leningen bij de bank liggen voor de hand, maar neem ook je andere schulden op in je aangifte. Denk aan leningen bij familie, bij je eigen BV, openstaande schulden voor erfbelasting, creditcards en postorderbedrijven. Heb je een kind op het mbo (niveau 3 of 4) met een OV-studentenkaart en was je kind op 1 januari 2023 nog minderjarig? Dan mag je ook de lening in verband met de OV-studentenkaart opvoeren bij je schulden (stand 1 januari 2023)! Je geeft deze schulden aan onder ‘Hypotheken en andere schulden’. Aan de hand van je antwoorden op de vragen bepaalt de online aangifte zelf welke schulden voor aftrek in box 3 in aanmerking komen.

Heeft u hulp nodig bij uw aangifte? 
Over het algemeen geldt dat u tot 1 mei 2024 uw aangifte Inkomstenbelasting kunt indienen. Maar bij de Belastingdienst geldt: "wie het eerst komt, het eerst maalt". Dus als u er zeker van bent dat u geld terugkrijgt, is het zeker aan te raden om voor 1 april 2024 aangifte in te vullen daar u in dat geval in juni uw geld terugkrijgt. Komt u er niet uit met uw aangifte? Neemt u dan contact met ons op door uw gegevens achter te laten op onze contactpagina. Wij informeren en helpen u graag!!    

 

 

Share our website